Obezbjeđen posao za 926 radnika

Bez autora
Jul 18 2011

Podsticaje Vlade Republike Srpske za zapošljavanje u ukupnom iznosu od 2,3 miliona maraka dobilo je 25 preduzeća iz RS koji će u idućem periodu zaposliti 926 novih radnika. Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević potpisao je juče u Banjaluci ugovore o korišćenju podsticajnih sredstava za zapošljavanje nezaposlenih lica sa preduzećima koja su ispunila uslove iz javnog poziva. Prema predviđenim kriterijumima, po svakom novozaposlenom radniku poslodavci će dobiti 2.500 KM podsticaja. To je značajan broj radnika koji će dobiti posao i doprinijeti razvoju ovih kompanija u idućem periodu. Poslodavcima će se odmah isplatiti 50 odsto podsticaja, a poslije šest mjeseci i ostalih 50 odsto ako se budu pridržavali ugovora. Za podsticaj zapošljavanja u RS ukupno je planirano pet miliona maraka, tako da nam je ostalo još oko 2,6 miliona maraka. Vlada će u idućem periodu donijeti odluku da ponovo raspiše javni poziv za podsticaja zapošljavanja.

Obezbjeđen posao za 926 radnikaPodsticaje Vlade Republike Srpske za zapošljavanje u ukupnom iznosu od 2,3 miliona maraka dobilo je 25 preduzeća iz RS koji će u idućem periodu zaposliti 926 novih radnika.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević potpisao je juče u Banjaluci ugovore o korišćenju podsticajnih sredstava za zapošljavanje nezaposlenih lica sa preduzećima koja su ispunila uslove iz javnog poziva. Prema predviđenim kriterijumima, po svakom novozaposlenom radniku poslodavci će dobiti 2.500 KM podsticaja.

- To je značajan broj radnika koji će dobiti posao i doprinijeti razvoju ovih kompanija u idućem periodu - istakao je Kovačević.

Poslodavcima će se odmah isplatiti 50 odsto podsticaja, a poslije šest mjeseci i ostalih 50 odsto ako se budu pridržavali ugovora.

- Za podsticaj zapošljavanja u RS ukupno je planirano pet miliona maraka, tako da nam je ostalo još oko 2,6 miliona maraka. Vlada će u idućem periodu donijeti odluku da ponovo raspiše javni poziv za podsticaja zapošljavanja - istakao je Kovačević.

Direktor preduzeća "Nova Ivančica" iz Prijedora Nada Zver istakla je da je ovaj podsticaj veoma koristan za privrednike.

- Imamo 180 zaposlenih, ove godine smo već zaposlili oko 40, a prema ovom programu imamo obavezu zapošljavanja još 28 radnika i tu obavezu ćemo sigurno ispuniti - istakla je Zver.

Direktor Drvne industrije Šipovo Simo Zečević rekao je da je ova firma privatizovana 2003. godine, a da su u posljednje tri godine povećali kapacitete.

- Pored drvne industrije otvorili smo Fabriku stolica "Drvoendeks", a biće otvorena i fabrika za proizvodnju masivne ploče na bazi sirovine koju proizvodimo u drvnoj industriji i ona bi do kraja godine trebalo da zaposli novih 80 radnika. Danas smo potpisali ugovor za 20 radnika i dobili 50.000 maraka - naglasio je Zečević i dodao da 95 odsto proizvoda ove firme ide u izvoz.

Direktor preduzeća "Petroprojekt" iz Bratunca Janko Petrović kaže da trenutno zapošljava oko 250 radnika, a da će ih biti zaposleno još oko 20.

Kriterijumi

Minimum koji su morali da ispune poslodavci bilo je zapošljavanje najmanje deset, a najviše 50 radnika u idućem periodu. Podsticaj su dobili poslodavci koji nisu otpuštali radnike i koji ispunjavaju obaveze prema državi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik